ISTORIC


Institutul de Istorie si Studii Cantemiriene a fost o structura universitara creata in cadrul Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir“ cu scopul de a stimula studiul stiintific in domeniul istoriei nationale, universale, dar si de a cerceta din punct de vedere stiintific opera principelui carturar, Dimitrie Cantemir.

Personalitatea deosebita a lui Dimitrie Cantemir s-a manifestat, ca istoric al Occidentului si Orientului, fapt ce avea sa faca din Dimitrie Cantemir un istoric de talie universala. Muzicolog, literat, istoric, filosof și geograf, Dimitrie Cantemir a lasat o mostenire enciclopedica lumii. Apreciat inca din timpul vietii pe întreg continentul european, in 1714 ii este acordat titlul de Membru al Academiei din Berlin si se incepe traducerea operelor sale.

Dimitrie Cantemir, „print intre filosofi si filosof intre printi”, este patronul spiritual al Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir”, care îi va purta numele cu mândrie in timpurile ce vor veni.

Personalitatea remarcabila a Marelui Principe a continuat sa fie apreciata si in timpuri contemporane, astfel:
• Anul 2010 este cunoscut drept “Anul UNESCO – Cantemir”, fapt pentru care in luna decembrie are loc la Bruxelles, in cadrul Parlamentului European, un simpozion intitulat „Dimitrie Cantemir: Homo Europaeus”, unde printre altele a fost dezvelit bustul marelui principe. Un prestigios eveniment la care si Universitatea a avut onoarea sa participe prin Rectorul sau, Prof.univ.dr. Corina Adriana Dumitrescu.

• Evenimentul inceput in 2010 ajunge in punctul culminant in 21 octombrie 2014 cand are loc asezarea bustului lui Dimitrie Cantemir la Bruxelles, unde alaturi de Rectorul Universitatii Prof.univ.dr. Corina Adriana Dumitrescu, au mai participat Ministrul de Externe al Romaniei Titus Corlatean, Ambasadorul Romaniei in Belgia Stefan Tinca, Presedintele Fundatiei Internationale Dimitrie Cantemir Paul Tudor.
• Anul universitar 2013-2014 a fost dedicat implinirii a 300 de ani de la primirea lui Dimitrie Cantemir ca membru al Academiei din Berlin. Cu acest prilej pe data de 11 iulie 2014 au avut loc concomitent doua evenimente organizate de catre Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir si anume, Simpozionul Stiintific Omagial „Dimitrie Cantemir- G.W. Leibniz si Academia din Berlin” si depunerea unei coroane de flori la bustul lui Dimitrie Cantemir din b-dul Dimitrie Cantemir, Bucuresti.

• Totodata, la aceiasi data, Academia de Stiinte din Berlin l-a omagiat pe Marele Principe prin dezvelirea unui bust dedicat acestuia. La acest din urma, eveniment au participat din partea Universitatii Rectorul Prof.univ.dr. Corina Adriana Dumitrescu, Presedintele Academiei de Stiinte a Germaniei Gunter Stock, Radu Podgorean, secretarul de stat pentru analiza politica si relatia cu Parlamentul, reprezentanti ai Asociatiei Europene “Dimitrie Cantemir”, ai Asociatiei ASTRA si alti oameni de cultura.

Universitatea a acordat trei burse unor elevi exceptionali din scolile localitatii Dimitrie Cantemir, fosta Silisteni, judetul Vaslui(locul de nastere a voievodului Moldovei). In cadrul Centrului Spiritual Roman de la Bruxelles a avut loc inaugurarea Bibliotecii „Dimitrie Cantemir”, o biblioteca de carte romaneasca. La acest eveniment remarcabil pentru cultura romaneasca a participat si Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir”, care a donat cele mai de seamă lucrari ale lui Dimitrie Cantemir, precum si un numar impresionant de carți ale unor autori romani.

Inaugurarea Bibliotecii „Dimitrie Cantemir” are menirea sa atraga atentia asupra importantei pe care o are cultura romaneasca dincolo de granitele tarii, mai ales în orasul unde isi au sediul institutiile europene. Evenimentul si-a propus sa intareasca legaturile culturale si sociale dintre romanii din afara granitelor si comunitatile locale in care acestia traiesc.

Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir” a donat Bibliotecii din Bruxelles, 500 de carti rare, care pot fi consultate atat de catre romanii care traiesc in Belgia, cat si de cetatenii europeni dornici sa aprofundeze valorile culturii romanesti.

Cu acest prilej, au fost prezente personalitati din Romania si din strainatate, printre care: Prof.univ.dr. Corina Adriana Dumitrescu, Rectorul Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir”, Nela Pavaloiu, Presedinta Fundatiei „Valente umane”, europarlamentari: Norica Nicolai, Ciprian Tanasescu, Corina Cretu, personalitati ale vietii culturale si politice din Romania: Cristian Dumitrescu, Andrei Marga, Constantin Barbu.

In anul 2019 Institutul si-a schimbat denumirea in Institutul pentru Studiul Comparat al Civilizatiilor, o schimbare naturala daca privim atat viata cat si opera lui Dimitrie Cantemir despre care putem spune ca a fost printre primii carturari si deschizator de drumuri pentru studiul comparat al civilizatiilor.

Actualul institut este dedicat intelegerii civilizatiilor din trecut, prezent si viitor, gravitand in jurul celor patru interogaţii fundamentale: cine, ce, cum şi de ce? Mai precis, ne propunem sa intelegem despre cine anume vorbim, ce şi cum s-a intamplat, de ce anume s-a intamplat.

Misiunea noastra este de a studia nu doar civilizatia noastra, ci toate civilizaţiile, nu doar pe cele prezente, ci şi pe cele din trecut. Numai facand acest lucru, vom putea intelege cum va arata viitorul nostru, catre ce anume tindem, ce sperante si idealuri sa cuvin pastrate.

Cercetarea si analiza evenimentelor majore, alaturi de o analiza aprofundata a personalitatilor importante sunt cateva dintre instrumentele pe care le folosim pentru a oferi o imagine cuprinzatoare a societatii globale din care facem parte. Avand in vedere natura ISCC, ne concentram pe dezvoltarea academica nationala si mai ales pe cea internationala si, prin aceasta, dorim sa cream, sa extindem si sa perfectionam o retea de profesionisti si organizatii individuale, cu care vom desfasura parteneriate de cercetare si vom organiza evenimente academice, deopotriva nationale si internationale.

Interesele noastre conțin: filosofia culturii, istorie, antropologie, istoria artei, istoria și filosofia științei, teoria dreptului, teorii economice - într-un cuvânt vrem să asigurăm dialogul științelor umaniste cu științele naturii la început de mileniu.